
Cseresznye
A cseresznye a nyár hírnöke, tavasszal fehér virágtengerbe borul. Metszése fiatal korban a korona alakítására, később a termőrészek fiatalítására irányul. Gondozásában fontos a monília elleni védekezés.
Kiemelt fajta: Carmen – hatalmas, bordópiros gyümölcsei roppanósak és ízletesek.
Meggy
A meggy bőségesen virágzik tavasszal, nyáron pedig sokoldalúan felhasználható termést ad. Metszésekor figyelni kell a felkopaszodás megelőzésére.
Kiemelt fajta: Érdi bőtermő – világhírű magyar fajta, sötétpiros, lédús gyümölcse friss fogyasztásra és feldolgozásra is tökéletes.

Őszibarack és nektarin
Az őszibarack és a nektarin a nyár lédús gyümölcsei, kora tavaszi rózsaszín virágzásuk kertdísz. Metszésük évente kötelező, mert a fiatal vesszőkön teremnek. Jó gondozás mellett bőséges termést adnak.
Kiemelt fajta: Redhaven (őszibarack) – nagy, pirosas-sárga, illatos gyümölcsei világszerte ismertek.
Kiemelt fajta: Fantasia (nektarin) – nagyméretű, sima héjú, lédús gyümölcse különlegesen édes-savanykás.

Kajszi (sárgabarack)
A kajszi érzékeny a tavaszi fagyokra, de napos védett fekvésben bőven terem. Metszése a termőrészek rendszeres ifjítására korlátozódik. Gyümölcse lekvárnak, pálinkának és friss fogyasztásra is kiváló.
Kiemelt fajta: Gönci magyar kajszi – hungarikum, aromás és zamatos, narancssárga gyümölcsökkel.

Szilva
A szilva sokoldalú: friss fogyasztásra, aszalva, lekvárként vagy pálinkának is kitűnő. Tavasszal rózsásfehér virágzása díszíti a kertet. Metszése a korona ritkítására és a termőgallyak fiatalítására irányul.
Kiemelt fajta: Stanley – nagy, sötétkék gyümölcsei édes-savanykásak, feldolgozásra és frissen is kiválóak.